Wat zijn leermiddelen en hoe worden ze ingezet?

Inrichting kinderopvang

Een kind van de basisschoolleeftijd gaat in ontzettend snel tempo van alles leren. Als ze echt klein zijn begint het met leren lopen en praten maar in de basisschoolleeftijd komen de vaardigheden die een basis vormen voor de rest van de schooltijd en loopbaan: lezen, schrijven, rekenen en meer. Om dit alles snel en vooral efficiënt aan te leren heeft een school altijd verschillende leermiddelen nodig en een goede inrichting van de kinderopvang

Inrichting kinderopvang

Leermiddelen zijn:

  • alle middelen die je gebruikt om een kind iets bij te leren;
  • direct voor een leerdoel of indirect om een leerdoel te bereiken;
  • beschikbaar in de meest uiteenlopende vormen, dus meer dan alleen schoolboeken.

Wat een leermiddel is

Een leermiddel is dus een middel dat je gebruikt om een leerling of student kennis en vaardigheden bij te brengen. In eerste instantie denken veel mensen dan aan schoolboeken. En het klopt: schoolboeken zijn zeker leermiddelen. De bijbehorende werkboeken die vaak gebruikt worden om bijvoorbeeld te leren schrijven, zijn dat ook. Van oudsher leren we voornamelijk uit boeken en dat is tegenwoordig zeker niet anders. Maar er zijn nog veel meer soorten leermiddelen.

Spelen en leren

Uit onderzoek blijkt dat kinderen vaak nog sneller leren wanneer ze iets kunnen leren in spelvorm. Dat wil zeggen via een stuk speelgoed of door een spel met anderen te spelen. Leermiddelen kunnen dus ook speelgoed zijn. Denk bijvoorbeeld aan elektrisch speelgoed dat een kind helpt te leren tellen of rekenen. Maar ook instrumenten voor kinderen kun je in sommige gevallen beschouwen als een leermiddel. Er zijn dus veel soorten speelgoed die ook als leermiddel dienen en dus op een school aanwezig zijn. Met name in de jongere jaren wordt er veel geleerd vanuit de spelende wijze. Andere voorbeelden van leermiddelen zijn leesboeken voor verschillende leeftijden of posters met bijvoorbeeld letters erop, die kinderen helpen met leren schrijven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *