Wat moet je doen als je het slachtoffer wordt van fraude?

Als je een slachtoffer bent geworden van fraude, dan is het van essentieel belang om zo snel mogelijk te handelen. Fraudeurs rekenen er namelijk op dat slachtoffers er zo lang mogelijk over doen om te beseffen dat ze zijn opgelicht en stappen ondernemen. Hoe langer het doorgaans duurt voordat de schade wordt ontdekt, hoe meer schade er kan worden aangericht. Mocht je het vermoeden hebben dat je slachtoffer bent van fraude, ga dan direct aan het werk met het ondernemen van de volgende stappen.

Meld de fraude op de juiste plek

Het type fraude dat gepleegd is, bepaalt in veel gevallen de eerste stap die je moet ondernemen. Is er sprake van frauduleus gebruik van een creditcard, neem dan direct contact op met jouw creditcardmaatschappij om verder ongeoorloofd gebruik te melden en verder te voorkomen. Mocht er spoed in de zaak benodigd zijn, dan is het aanbevolen om melding te maken bij een consultancy die direct aan het werk gaat met fraudeonderzoek. Zij kunnen tijdens het forensisch onderzoek de informatie verzamelen die benodigd is om een rechtszaak te bekrachtigen. Denk hierbij aan het opsporen van de oplichter aan de hand van alle schriftelijke communicatie met de oplichter en documentatie met transacties gerelateerd aan het misdrijf. Zoek op intern onderzoek naar integriteit voor meer informatie.

Doe aangifte

Het is daarnaast van belang om contact op te nemen met de desbetreffende rechtshandhavingsinstanties en aangifte te doen. Het is belangrijk om oplichtingspraktijken te melden aan overheidsinstanties, zodat ze deze kunnen onderzoeken en anderen kunnen voorlichten om verdere schade te minimaliseren.

Sluit rekeningen en verander je inloggegevens

Als je slachtoffer bent geweest van fraude, dan kan het voorkomen dat de oplichter meer informatie heeft achterhaald waarmee ze nog meer schade kunnen aanrichten. Zorg er daarom voor dat je jouw rekeningen tijdelijk laat sluiten en verander al je inloggegevens. Neem contact op met jouw financiƫle instelling voor meer informatie over alle procedures na frauduleuze rekeningactiviteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *