Scrum Retrospective

Je hebt vast al eens gehoord van Scrum. Deze werkwijze wordt vaak gebruikt binnen teams. Aan het eind van een sprint wordt er teruggekeken op het hele proces, zowel qua werkwijze als qua onderlinge relaties. Wanneer er een Agile Retrospective wordt ingezet, zorgt dit ervoor dat er nog efficiënter kan worden gewerkt binnen het team. Maar wat houdt dat precies in? Je leest het hieronder.

De scrum retrospective introduceren

Er bestaat een standaard indeling van een scrum retrospective die je zou kunnen aanhouden. Als eerst is het van belang dat de context wordt verduidelijkt door de scrum master. Hiermee creëer je focus en zorg je ervoor dat je allemaal dezelfde insteek hebt. Vervolgens is er het grondbeginsel. Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat iedereen zijn of haar best heeft gedaan met de skills en middelen die hij of zij heeft. Daardoor wordt er een veilige omgeving gecreëerd waarin iedereen zich sneller gehoord en begrepen voelt.

Starten met de scrum retrospective

Allereerst is het de bedoeling dat door middel van een startactiviteit gekeken wordt hoe de deelnemers zich voelen tegenover de retrospective. Daarna kan er over worden gegaan op de kern. Hierin wordt er gekeken naar wat er allemaal goed gaat, maar ook naar verbeterpunten. Misschien is er sprake van een heleboel verbeterpunten, maar het is de bedoeling dat dit teruggebracht wordt naar een aantal hoofdzaken. 

Afronden

Na afloop van de retrospective is het de bedoeling dat er wordt geëvalueerd door het team. Dit hoeft niet lang te duren, maar het is wel goed om dit te doen. Wat vond het team van de retrospective? Ook is het belangrijk om vervolgstappen te noteren. Er worden wat actiepunten genoemd waar het team mee aan de slag kan.

Tip: wil je graag meer weten over dit onderwerp? Neem dan ook eens een kijkje op www.stichting-leerkracht.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *