Leer je kinderen de waarde van geld met jeugdsparen

Geld opzij zetten voor je kind of kleinkind is geen overbodige luxe. Daarvoor is jeugdsparen in het leven geroepen. Je spaart voor je kind of kleinkind onder speciale voorwaarden. Jeugdsparen wordt aangeboden bij verschillende banken.

jeugd sparen

Waarom sparen voor je kind?

We leven in een land waar veel van de kosten voor je kind worden opgevangen door de overheid. Toch is het nog steeds duur om kinderen op te voeden. Het is daarom goed om een bedrag voor jouw kind apart te zetten, bijvoorbeeld voor een dure studie, een schoolreis of een medische ingreep.

Jeugdsparen is bovendien ook iets dat je samen met je kind kunt doen. Zo krijgt hij of zij al van jongs af aan de waarde van geld mee. Je kind kan bijvoorbeeld zelf sparen voor die mooie spullen die ze graag willen. Kinderen hebben er plezier aan om dit zelf te sparen en te mogen kopen terwijl het ze ondertussen leert dat geld zeldzaam is en dat je voor grote uitgaven altijd moet sparen. 

jeugdsparen

Twee soorten van jeugdsparen

Jeugdsparen is dus een term die voor twee dingen wordt gebruikt: ouders en grootouders die sparen voor een (klein)kind, en kinderen die zelf sparen. Vaak hebben banken speciale voorwaarden voor jeugdspaarrekeningen. Er wordt dan onderscheid gemaakt in producten tussen de twee vormen van jeugdsparen. Gaat jouw kind zelf sparen? Dan is het slim om te kiezen voor een rekening waar ze vrij geld van kunnen opnemen.